Varhaiskasvatuksen opettajasta koodariksi Espanjaan

Teksti: Maria Jalavisto, 8.11.2021

Essi Kotilainen etsi omaa paikaansa työelämässä, muttei koskaan uskonut päätyvänsä IT-alalle. Maaliskuussa hän aloitti työt ohjelmistokehittäjänä Nursie Healthissä ja tekee nyt etätöitä Espanjan Fuengirolassa. Miten kaikki tapahtui?

Essi sitting on a sunny balcony with her laptop
Essi Kotilainen

Essi on ehtinyt opiskella humanistisia tieteitä yliopistossa, kouluttautunut vedenalaiseksi videokuvaajaksi Thaimaassa, valmistunut varhaiskasvatuksen opettajaksi ja käynyt myös testaamassa muusikon opintoja. Oma paikka kuitenkin tuntui olevan vielä piilossa. IT-ala houkutteli, mutta koodaminen tuntui olevan tarkoitettu toisenlaisille ihmisille. 

”Halusin löytää työn, jota voi tehdä missä vain ja milloin vain. Luulin, että koodaaminen olisi lähinnä vain matematiikkaa, joka ei ole minua koskaan suuremmin kiinnostanut. Onnekseni törmäsin Mimmit Koodaa -ohjelmaan verkossa ja sain lukea muiden alanvaihtajien tarinoita. Ne antoivat uskoa siihen, että minäkin voin onnistua”. 

Essi päätyi opiskelemaan Java-ohjelmointia Helsingin yliopiston avoimille kursseille ja huomasi koodaamisen olevan koukuttavaa. Oulun ammattikorkeakoulun front-end -ohjelmoinnin täsmäkoulutuksen kautta hän päätyi hakemaan työharjoittelupaikkaa Nursie Healthistä. Kuuden viikon työharjoittelun jälkeen Essi toivotettiin virallisesti tervetulleeksi tiimiin. 

”Työ Nursie Healthissä on ollut monipuolisempaa kuin ajattelin. Minulla ei ollut selkeää kuvaa sovelluskehityksen eri osa-alueista, mutta kokeilun kautta olen löytänyt omat kiinnostuksen kohteeni. Olen erityisen kiinnostunut saavutettavuuteen ja käytettävyyteen liittyvistä asioista sekä käyttöliittymäsuunnittelusta. Minulle on tärkeää, että saan tehdä 80% työaikaa. Se tekee työ- ja perhe-elämän yhdistämisestä yksinhuoltajalle huolettomampaa. Tuntuu hyvältä, että työyhteisössä minut hyväksytään ja minua arvostetaan omana persoonanani. Työ tuntuu luontevalta osalta elämää.”, Essi toteaa. 

Koska työskentely ei ole paikkaan sidottua, Essi päätyi muuttamaan pariksi kuukaudeksi Espanjan Fuengirolaan. Hänen haaveenaan on ollut viettää talvia etelän auringossa ja Fuengirola tuntui helpolta ja turvalliselta vaihtoehdolta suomalaisen yhteisön ja päivähoidon takia. Elämä meren äärellä on tuntunut hyvältä ja arki on jo alkanut rullaamaan mukavasti. Vain kotitoimiston ergonomista työpistettä on ikävä. 
 
Essi ottaa tällä viikolla haltuunsa  Mimmit koodaa -ohjelman Instagram-tilin (@mimmitkoodaa). Hän kertoo, miten on päätynyt IT-alalle sekä etätyöstä Espanjan auringossa. Käy seuraamassa ja esitä kiperiä kysymyksiä!